Pressklipp

Långväga gäster 2020

Liten bok med stort tema

År 2018 gav Bengelsdorff ut Mustafa Saeed Al Hashims bok ”En barndom i Bagdad”, där denne berättade om sin uppväxt i denna myllrande metropol vars rika historia kommit helt i skuggan av krisrapporteringen. Al-Hashim hörde till dem som hamnade i, eller kanske hellre fick komma till, Finland under det stora flyktingåret 2015.
Nu berättar Bengelsdorff brödernas fortsatta historia i den lilla men rika boken ”Långväga gäster”.
Boken kunde kallas en motbok till både den demoniserande bild de främlingskritiska kretsarna sprider och den krisinriktade rapportering som dominerar medierapporteringen om flyktingar.
”Långväga gäster” är en bok om en positiv attityd och tro på möjligheterna i ett nytt hemland, men också alla hinder, alla byråkratiska krumbukter och ogin inställning som ställer hinder för integrationen.
Samtidigt visar Bengelsdorffs nyktra kommentarer att hon inte är någon blåögd flyktingkramare, och också i brödernas egna berättelser skymtar individer de fördömer och konflikter mellan invandrargrupper som visar att man inte ska se migranterna som någon enhetlig grupp.
Bengelsdorff varvar brödernas berättelser – från den farliga resan från det forna hemlandet, över misären i flyktinglägren, ankomsten till ett kallt land långt i norr, sina försök att komma in i det finländska samhället med en positiv attityd, vilja att lära sig nytt och att komma in i arbetslivet med fullgoda insatser – med kommentarer om och iakttagelser av hur den finländska flyktingbyråkratin fungerar. Eller snarare inte fungerar.
Berättelserna visar också hur integrationen är en tvåvägsprocess, det är inte bara bröderna som lär sig, också de som arbetar med dem lär sig nytt av umgänget med dem.
Henrik Othman, Österbottens tidning

Liten bok väcker stora tankar.
Niclas Erlin, Västra Nyland

Måtte Långväga gäster nå beslutsfattare, myndigheter och riksdag. De tre flyktingarnas öden har mycket att lära dem.
Maj-Britt Paro, GOD TID

Brev från min pulpet 2014 

Anna Lena Bengelsdorff rör sig vant och hemtamt i historien, antikens arv, kreatursdriften på Kila gård, upplevelserna med aktiva och begåvade ungar i hem och skola.
Hennes kåserier i Hufvudstadsbladet kommer att vara aktuella, roande eller tankeväckande åtminstone två-tre generationer framåt.
Ralf Friberg i Västra Nyland och Vasabladet

Oberoende om Anna Lena Bengelsdorff tar sats i historiska återblickar eller slår ett slag för naturen i nutid resonerar hon logiskt och inkännande, man tror på vad hon säger.
Egil Green i Borgåbladet

Bengelsdorff tar sina läsare på allvar. Hon tror att vi klarar av ett nyansrikt språk. Ofta när jag gläds åt de finurliga ordvändningarna och oförvägna formuleringarna tänker jag att det är det mest finlandssvenska språk som finns. Det är ett språk som i likriktningens tid sällan numera ses i tryck.
Tove Fagerholm i Åbo Underrättelser

Anna Lena Bengelsdorff har en ovanligt bred kunskapsbas att ösa ur. Hon har varit lärare i historia, nationaekonomi, samhällslära och humanekologi och står därtill stadigt med fötterna på jorden i hemgården Kilas ekologiska jordbruk och boskapsskötsel. Hon är vetgirig av naturen och kombinerat med hennes breda och djupa allmänbildning leder vardagens upptäckarglädje ofta till hisnande djupdykningar i historiska skeenden, myter, traditioner, livsfilosofi.
Maj-Britt Paro i God Tid

Brev från min pulpet för osökt mina tankar till Guss Mattssons Idag-kåserier. Gemensamma nämnare är fräschören, mångsidigheten, det goda språket och konsten att inte säga allt i Olof Lagercrantz anda.
Benita Ahlnäs i Hembygden

Funderingar, 2009

Utan att höja rösten men med fin ironi tadlar hon tidsfenomen som står i konflikt med humana livsideal. Texterna är renons på självcentrering och inbjuder till fortsatt tankeutbyte”
Vasabladet

”Det här är en bok som man gärna har vid sängkanten eller på bordet bredvid sig. Man kan läsa ett kort kåseri under några minuter, lägga den åt sidan och ta fram den igen nästa gång man vill känna ett glatt småleende leta sig fram”
”..de facto god litteratur, inte bara en dagslända i en tidningsspalt”
Borgåbladet

I sin nyutkomna kåseribok Funderingar sätter Bengelsdorff fingret på många ömma punkter. Så är hon också privilegierad att kunna se på tillvaron från olika vinklar, som lärare, jordbrukare, husmor och farmor”
”Anna Lena Bengelsdorff är inte bara en god pedagog utan en iakttagare som kan utnyttja vardagslivets poänger”
Hufvudstadsbladet

Funderingar som får en att fundera
Man kunde kalla Anna Lena Bengelsdorff för den jordbrukande läraren eller den undervisande jordbrukaren.
Hon rör sig obesvärad över en vid skala. Det gäller från daggmaskar, myror och deras funktion i universum till Cicero och Rousseau.
Landsbygdens Folk

Anna Lena Bengelsdorff har sammanställt ett mångsidigt urval av de närmare 400 kåserier som hon under det senaste decenniet skrivit för Hufvudstadsbladets kultur- och dagbokssidor. Det anspråkslösa tonfallet anges redan i titeln, Funderingar. Men funderingar omfattar mer än det tillfälliga, de tenderar att pågå och aktualiseras på nytt i olika sammanhang. Så är det också med Bengelsdorffs iakttagelser; de aktiverar egna tankar och erfarenheter. Perspektiven speglar författarens olika roller: lärarens, jordbrukarens, moderns, far- och mormoderns. De bottnar i olika verkligheter: naturen, livet på landet, storstadsmiljön, närsamhället, skolan, familjen. Insiktsfullt, med underfundighet och humor förankrar hon sina skildringar i vardagliga situationer som sedan blir inkörsporten till engagerande resonemang kring grundläggande frågor av varierande slag, t.ex. Kommer begreppet bildning att återfå sin position utan baktankar på marknadsförmåner? Hur bevarar vi lusten att lära i vår del av världen? Vilka är våra möjligheter att hålla kvar entusiasmen hos barn och unga?
Bibliotekstjänst, Sverige

Bildningens höga visa
Huvudparten av de livsbejakande texterna, jag vill ogärna kalla dem kåserier för de är djupare än så, är publicerade i Hbl.
Jag gjorde mentala anteckningar om visa ord, som var värda att citeras. Men så gav jag upp, de blev för många. Alla som jobbar med barn och unga eller som har unga människor i hushållet har nytta av hennes tankar, som andas stor respekt för individen.
Tidningen Läraren

Mera Funderingar,  2010

Anna Lena Bengelsdorffs värld har sitt centrum på hemgården Kila i Bromarf, där hon ägnar sig åt ekologiskt jordbruk och boskapsskötsel. Samtidigt är hennes värld gränslös, både i tid och rum.
Hon kombinerar en allomfattande vetgirighet med en gedigen allmänbildning, och formulerar sig med varm humor och kritisk skärpa. Alltmedan barnbarnen och deras lilla värld är en ständig källa till glädje och förundran
GOD TID

Bengelsdorffs styrka är det lugna berättandet parat med observationsförmåga och varmhjärtat engagemang. Hon jagar aldrig poänger eller lustigheter, de inordnas helt naturligt i texterna, ibland bara som en mild ironi. Men hon har alltid ett angeläget ärende.
Hufvudstadsbladet

Anna Lena Bengelsdorff kan skriva om allt från klassisk grekisk mytologi till engelsk ligafotboll och hon associerar friskt mellan olika ämnen där barnbarnens funderingar får stå för kommentarer som visar hur enkelspårigt vi vuxna ofta tänker.
På tvåhundra sidor får läsaren ryckas med av humor, intelligens och värme, ibland med en hälsosam dos av ironi.
Borgåbladet

Bengelsdorff gläntar på dörren till en värld där generationer möter varandra och kunskapsförmedlingen och värdeöverföringen sker mitt i livet. I Bengelsdorffs värld åtnjuter barnen (elever och barnbarn) respekt. Deras komiska uttalanden är ofta träffsäkra och pekar mot en högre visdom som kan vara användbara i livets kretslopp.
Västra Nyland

Texterna handlar ofta om minnen från Bengelsdorffs långa lärarbana, fyndigt ihopkopplade med någon vardaglig incident eller världshändelse. Ofta är det roligt, välformulerat och ibland rörande.
Ämnet behöver inte vara stort för att vara viktigt.
Kyrkpressen

”I vår snuttifierade värld är det skönt att stöta på ett kåseri, som trots det lilla formatet ändå lyckas sätta in skeenden i ett sammanhang. Det lätta humoristiska greppet är ofta skenbart, det ligger en viktig insikt på djupet. Sin livsvisdom förmår Bengelsdorff förmedla utan pekpinnar, läsaren får själv dra sina egna slutsatser.”
Kirkkonummen Sanomat

Bengelsdorffs språk och ordval har en starkt personlig prägel. Läsaren känner strax igen en bengelsdorffare: klara, raka formuleringar, utmärkt syntax, levande och målande beskrivningar, personliga erfarenheter, som utan åthävor blir allmängiltiga, tankar som envist börjar leva sitt eget liv efter avslutad läsning. En bengelsdorffare har precis allt det som kännetecknar god litteratur.
Åbo underrättelser

Fredagsläsningen av tidningen Hufvudstadsbladet erbjuder nästan varje gång ett fyndigt och kultiverat samtal. Kåsören Anna Lena Bengelsdorff har vunnit många läsare med sina betraktelser över stort och smått i livet
Författaren tar fasta på händelser i den lilla världen , men kan geschwindt öppna perspektiv som når ända till antiken , världskrigen, stora statsmän och annat tungt gods.
Kåseripegasen har lätta hovar i det bengelsdorffska stallet. Noggrant avlyssnade repliker av barnbarnen kan fogas till stingande inlägg om dagens industriella djurskötsel.
Vasabladet

Eirik Hornborg
Orädd sanningssägare och rättskämpe

Anna Lena Bengelsdorff är rätta personen att skriva en biografi över Eirik Hornborg. Hon är pensionerad historielärare och har djup förankring iden miljö som Hornborg levde i. En styrka i biografin är att hon kunnat stöda sig på rikligt arkivmaterial och låta Hornborg själv tala genom att citera utdrag ur brev, dagböcker, artiklar och böcker. Hon har även kunnat intervjua gamla elever som i klassrum upplevat läraren Hornborg. Anna Lena Bengelsdorff har arbetat frqm en av de gedignaste biografier jag läst.
Levi Ulfvens i Vasabladet

Anna Lena Bengelsdorffs bok kan varmt rekommenderas till historielärare och till alla som vill försöka förstå de första femtio åren av den unga republikens historia.
Tidningen Läraren

I Anna Lena Bengelsdorffs mångskiftande och intresseväckande biografi över Eirik Hornborg framstår skolmannen,författaren, seglaren, publicisten, politikern och retorikern Eirik som ett moraliskt ankare för svenskheten i Finland, en andens riddersmanutan fruktan och tadel, en rättskämpe med omutlig sanningslidelse.
Marit Lindqvist i Svenska yle