Läsarröster

 Bengelsdorffs kåserier uttrycker kärlek till ett värdefullt traditionellt finlandssvenskt bildningsideal, samtidigt som de präglas av en genuin förmåga till roat överseende med egna och andras brister och begränsningar.
Mikael Enckell
psykoanalytiker

Inte sedan legendariska Barbro Alving, ”Käringen mot strömmen”, skrev sina kåserier har någon skribent bragt mig sådan glädje!
Joan Edelmann
f.d. TV-chef

Tack för roande FUNDERINGAR om stort och smått!
Jag gläds åt det vackra språket- det svenska språket i Finland-framfört med stilkänsla och finess. Boken är skriven med innerlighet, och formen pendlar mellan lekfullt lyriska och ungdomligt vardagliga idiom, ofta med komiska vändningar.I de lyriska naturskildringarna skymtar en försynt samhällskritik men också en beundran av NATUREN. Det känns bra att lyssna till någon som verkligen har något att berätta, så jag önskar mig en nyskriven Bengelsdorff till julen.
Att få dela “ett humanistiskt kulturliv” känns aldrig fel.
Ingrid Holmberg
Fil. Dr. f.d.Studierektor
vid Lärarhögskolan i Malmö, Sverige

Tack Anna Lena Bengelsdorff för dina kåserier i Hbl. Du har en hjärna som fungerar objektivt, skarpt och ändå vänligt, det är en mycket ovanlig kombination.
Birgitta Ara

En underbar och stark bok präglad av klokskap och livserfarenhet. Att boken dessutom är rolig och full av spontana iakttagelser gör den till en av årets stora läsupplevelser.
Carl Öhman

Det är härligt för oss som bor i Sverige att få läsa dessa kloka och underfundiga tankar på det finlandssvenska idiomet, som med sin vokabulär och fraseologi, är så mycket mustigare och uttrycksfullare än den idag utslätade rikssvenskan.
Märta Smedmark, Stockholm

Texterna är fyllda av den levnadsvisdom som är följden av en positiv, nyfiken och intresserad inställning till omgivningen, människorna och naturen. Oberoende av vad eller vem kåserierna handlar om, fångar Bengelsdorff alltid det väsentliga – det vardagsnära eller det globala och alltid finns en djup kännedom om allt mänskligt, parad med ett stort mått av välvilja och önskan att förstå. Allt hon skriver om känns äkta. Man har lust att säga ” just så är det”.
Britta Karsten

Jeg har lest boken Funderingar frem og tilbake, mange kapitler flere ganger,  og sett efter  likheter  med islandsk og  finnsk samfund.  Min konklusjon
er at menneskenes natur overalt er den samme, men Anna Lena har
et uvanlig skarpt öye for at trekke opp tankevekkende  bilder.
Matthias Eggertsson, Reykjavik

 Sedan Anna Lena Bengelsdorff började medverka regelbundet i Hufvudstadsbladet, först med kolumner och sedan med kåserier, har hennes texter hört till det innehåll i tidningen som jag har uppskattat mest. Deras mångsidighet, djupa humanistiska bildning och livsvisdom i förening med en klar stil och en förmåga att sammanfatta viktiga tankar på ett slående sätt känns som en mycket viktig motvikt mot den förflackning, ytlighet och strävan efter kortsiktig personlig nytta som i många fall är utmärkande för vår tid.
Det urval delvis bearbetade texter som publicerades i bokform som Funderingar under hösten 2009 var för mig en mycket givande läsupplevelse under jultiden 2009 – 2010. Jag kände igen många texter med glädje, och de gav mig i de flesta fallen ännu mera i detta sammanhang än första gången jag läste dem.
Robert Luther, lektor

Namnet Bengelsdorff visar vägen till en fridfull oas efter att man på Hbls sidor har traskat genom en öken av bekymmer över språk, ras, klimatförändring, Östersjön, partipolitik och vad annat. Då vet man att man får njuta av jordnära tankar, skrivna med humor, i god stil och med en varm blick i ögat.
Som en gammal historielärare har jag tyckt om Anna Lena Bengelsdorffs sunda funderingar om skolan och uppfostran och eftersom jag som en 7-årig småpojke älskade att valla kossor nära Sjundeå Gamla Prästgård har det även varit nostalgiskt att läsa om Oscars eskapader bland Kila gårds boskap.
Även de bästa och intressantaste tidningsartiklarna hamnar ju redan följande dag på fiskhandlarens bord som omslagspapper och därför är det bra att redan två samlingar av ALBs Funderingar har räddats mellan bokpärm. Hoppas att man efter “Funderingar” och “Mera Funderingar” får se “Fortsatta Funderingar”…
Kai R. Lehtonen

Varje skribent som, oavsett genren,  får oss att glädjas åt språket, i språket, är en nationell och personlig tillgång. Anna Lena Bengelsdorff är en sådan skribent. Dessbättre har hon också något att säga, i texter som förenar substans och humor, allmänbildning och upptäckarglädje.
Kristin Olsoni

Sagt om Eirik Hornborg

Med anledning av din bok vill jag skriva och tacka dig för en utomordentligt intressant och välskriven läsupplevelse. Vilken man denne Eirik Hornborg, vilken arbetskapacitet, vilken mångsidighet, vilken retoriker, ja kort sagt, vilken fantastisk humanist och människa. Tack skall du ha!
Barbro Helgeson, Nyköping, Sverige

Kommentarer om böckerna kan gärna skickas till info@kilabok.fi